Rozpracované prodeje domů v USA klesly v závěru roku více, než se čekalo

Počet Američanů, kteří podepsali kontrakty na koupi domu, zaznamenal v prosinci pokles, přičemž rozsah poklesu byl výraznější, než se čekalo. Důvodem je zejména slabá nabídka na trhu.

Jak uvedla Národní asociace realitních kanceláří (NAR), její index rozpracovaných prodejů domů v USA zaznamenal v prosinci meziměsíční pokles o 3,8 % na 117,7 bodu. V listopadu klesl po revizi o 2,3 % na 122,3 bodu.

Výsledky v závěru roku byly podstatně horší, než očekávali ekonomové. Ti počítali se zmírněním poklesu na 0,2 %, přičemž vycházeli z původních údajů za listopad, když pokles indexu byl stanoven na 2,2 %.

Nejnovější údaje tak naznačují horší vývoj prodeje v následujících měsících. Mezi podepsáním kontraktu a dokončením prodeje uběhnou totiž většinou čtyři, někdy šest týdnů. „Rozpracované prodeje směrem k závěru loňského roku klesaly, protože slábnoucí nabídka na trhu dávala spotřebitelům jen málo možností,“ řekl hlavní ekonom NAR Lawrence Yun.

Co se týče geografického srovnání, nejvýrazněji klesly rozpracované prodeje domů v západní oblasti USA, kde pokles dosáhl až 10 %. Na Středozápadě klesl příslušný index o 3,7 % a v menší míře zaznamenal pokles iv regionech Jih a Severovýchod. V prvním případě klesl o 1,8 % a ve druhém o 1,2 %.

pr článek